På begynnelsen av 2000 tallet fant jeg frem turskoa og veien ut i marka var kort. Før den tid hadde mine fysiske utskeielser i naturen begrenset seg til en mer eller mindre tilfeldig passering gjennom botanisk hage på vei til jobb i Tinghuset, gjerne med svært uegnede sko og en latte i hånda, og hodet fylt av dagens gjøremål eller gårsdagens restanser. Enhver naturlig glede som måtte prøve å nå oppmerksomheten min, måtte fort gi tapt. Oppdagelsen av ren mark under føttene og rensende skog eller havluft ble et vendepunkt. Omtrent på samme tid overtok vi vår første whippet og turselskapet var sikret. Og slik har det fortsatt siden.
Da jeg ble syk og senere ute av stand til å delta på yrkesmessige og sosiale arenaer, ble turene kjernen i tilværelsen. Det ble det jeg fylte dagene med, det ble gleden, aktiviteten, renselsen og terapien. Tilværelsen har i stor grad vært bygget rund turgleden. En tur kan være lang eller kort, bratt eller slak, kortreist eller langreist. Alene eller i selskap. Med eller uten niste. Alt tilpasses form og føre. Det har skjedd uendelig mye med meg der ute i naturen fra tiden jeg streifet gjennom Botanisk Hage på slutten av 1990 tallet. Jeg har ikke bare utvidet garderoben med passende pustende turtøy, jeg har også blitt en entusiastisk amatørfotograf, og tiden da naturgleden løp forgjeves etter meg i Botanisk Hage er definitivt forbi. Hjerter i vann, sten og trestammer, ansikter i isen, pulserende vårstemning, sommerlig varm døs, høstlig nostalgi og vinterfrost til delvis besvær er rett og slett blitt mitt nye liv. Livet der ute i naturen er både magisk, vakker og meditativ. Og jeg har nok blitt avhengig.
I dag har jeg lyst til å dele en dårlig bevart hemmelighet fra mitt reportoar. Det er en litt annerledes tur, men den er svært innholdsrik og utrolig koselig og vakker. Den byr på veldig mye!
Kosterøyene utenfor Strømstad er en miks av storslagen natur og Saltkråkan, gamle trehus, koselige cafeer og bilfri øyer.
Kosterfergen går fra havnen i Strømstad hele året og på en times tid er man fremme på Koster. Tur- returbillett koster for tiden ca 136 NOK for en voksen. Fergetider kan man følge med på her: https://www.vasttrafik.se/info/kosterbatarna/
Parkering er lett og flott på Kosterparkeringen foran Strømstad sykehus. Utenom sommersesong er det gratis å parkere her, men det er ikke veldig dyrt i sesong heller.
Jeg pleier å gå av i Kostersundet, på Sydkostersiden og går gjennom Sydkoster til Eknes eller Kilesand og tar ferjen tilbake. Det tar ca 2-3 timer med innlagt lunsj og glanepause.
Så er det bare å nyte en deilig dag og ta til seg alle inntrykkene! Rusle, glane, skravle, spise, bade og nyte.
Et must er å besøke Kosters Tradgårder! En fantastisk økoperle som ligger bare minutters gange etter at man er av fergen. Det er åpent året rundt, men utenom sesong stort sett fredag til søndag. Lunsj eller fika på tradgården, inne eller ute, er en del av reisen denne dagen. Definitivt!
Les mer her: https://www.kosterstradgardar.se/
Ved Kosterkirken, vis a vis, er det en ganske bratt trapp opp til et fantastisk utsiktspunkt som heter Valfjellet. Har man fysikk til å klare å komme seg opp (ikke langt, men bratt, pausebenk er satt ut!), så er dette en av de aller største naturopplevelsene man kan få på Koster. Jeg pleier å spise lunsjen min her. Man har fri utsikt utover Kosterhavet og langt inn i "evigheten". En liten veiviser med lunsjbenk hjelper deg med opplevelsen.
Det finnes en ICA livs omtrent midtveis som er helårsåpent, ellers er det vel et tips å har med seg litt drikke og nødproviant i sekken i tilfelle Tradgården og ICA er stengt. Jeg har opplevd å stå sulten og uten mat på øya, når Tradgården har glemt å opplyse om at de har lukket arrangement og ICA har stengt for en svensk tradisjon som heter Valborgsafton! (glemmer ikke den nå!).
Det er toaletter på fergen, Tradgården, ICA og ved Ekenes.
Kostertur kan jo selvsagt også kombineres med handletur på grensen, Historiske stengraver ved avkjøringen på E6 mot Strømstad eller middag i Strømstad selvsagt.
God tur!
Kommentarer
Legg inn en kommentar